کنتاکتور, مقالات

تفاوت بین رله و کنتاکتور چیست؟

تفاوت بین رله و کنتاکتور

تمایز بین رله ها و کنتاکتورها به طور گسترده در صنعت اشتباه گرفته شده است. باید بدانید که رله ها برای تنظیم کنتاکت های یک مدار الکتریکی در پاسخ به تغییر در پارامترها یا شرایط در همان مدار یا مدار متصل دیگر استفاده می شوند. اما از طرف دیگر، کنتاکتورها برای قطع یا ایجاد اتصالات مکرر در یک مدار الکتریکی در شرایط مختلف استفاده می شوند.

عملکرد رله و کنتاکتور

رله نوعی کلید الکترومغناطیسی است که در پاسخ به تغییر جریان در مدار عمل می کند. هنگامی که یک وضعیت اضافه بار در یک مدار تشخیص داده می شود، آرمیچر الکترومغناطیسی رله بسته به پیکربندی بسته یا باز می شود.

کنتاکتور مشابه یک رله کار می کند، زیرا جریان عبوری از آن باعث ایجاد جریان مغناطیسی می شود. هنگامی که یک اضافه بار در یک مدار الکتریکی تشخیص داده می شود، آهنربای الکتریکی تغذیه شده یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند. این باعث می شود که هسته کنتاکتور آرمیچر را به حالت باز تغییر دهد و برق ورودی به مدار را قطع کند.

بیشتر ببینید: کنتاکتور اشنایدر

مقایسه بین رله و کنتاکتور

تمایزهای مختلفی بین رله و کنتاکتور وجود دارد. با این حال، برخی از تمایزات اساسی و معمولی در اینجا ذکر شده است.

  • ظرفیت بار

اولین تمایز بین رله و کنتاکتور این است که هر دو قابلیت بارگذاری متفاوتی دارند. رله ها برای بارهای الکتریکی 10 آمپر یا کمتر استفاده می شوند، در حالی که ظرفیت بار کنتاکتور بزرگتر از 10 آمپر است.

  • استانداردهای کانتکت های باز و بسته

تمایز دوم این است که رله ها بسته به عملکرد در حالت معمولاً باز یا بسته معمولی کار می کنند.

در حالی که کنتاکتورها برای کار در حالت عموماً باز در نظر گرفته شده اند. هنگامی که یک کنتاکتور فعال می شود، هیچ اتصالی به مدار وجود ندارد، اما یک رله ممکن است بسته به پیکربندی رله در یک مدار، هنگام راه اندازی به مدار اتصال داشته باشد یا نداشته باشد.

  • کانتکت های کمکی

کنتاکت های کمکی در کنتاکتورها برای انجام یک هدف جداگانه مربوط به کنترل کنتاکتور استفاده می شوند. کنتاکت های کمکی کنتاکتور بسته به کاربرد ممکن است به طور کلی باز یا بسته باشند.

  • ویژگی های ایمنی

مشخصات ایمنی رله ها و کنتاکتورها بسته به قدرت آنها متفاوت است. برای محدود کردن یا جلوگیری از آسیب به دستگاه‌های الکتریکی، از کنتاکت‌های فنری استفاده می‌شود تا تضمین کند که مدار در صورت وجود بیش از حد بار، قطع یا باز می‌شود. از آنجایی که رله ها اغلب در مدارهایی با ظرفیت بار برابر یا کمتر از 10 آمپر استفاده می شوند و به خاطر ظرفیت بار کم شان از این کانتکت ها استفاده نمی کنند.

از طرف دیگر کنتاکتورها دارای قابلیت بارگذاری بیشتر از 10 آمپر هستند که به آنها اجازه می دهد بارهای سنگین تری را تحمل کنند. از آنجایی که کنتاکتورها بارهای بزرگتری را تحمل می‌کنند، از کنتاکت‌های فنری برای تضمین قطع شدن مدار در هنگام قطع شدن مدار به دلیل شرایط اضافه بار استفاده می‌شود. در مدارهای با بار بالاتر، کنتاکت‌های کنتاکتور به یکدیگر جوش داده می‌شوند، که ممکن است منجر به یک سناریوی خطرناک شود که در آن مدار در صورت اضافه بار باز نشود. برای جلوگیری از این سناریو، از کنتاکت های فنری استفاده می شود.

کاربردهای رله و کنتاکتور

رله ها برای استفاده در شبکه های تک فاز طراحی شده اند، از این رو کاربردهای تک فاز دارند، در حالی که کنتاکتورها برای استفاده در شبکه های سه فاز طراحی شده اند. انواع مختلفی از رله ها در مدارهای مختلف برای کاربردهای مختلف استفاده می شوند، در حالی که برخی از کاربردهای سنتی رله عبارتند از:

  1. برنامه های کاربردی خودرو
  2. کنترل موتور
  3. کاربردهای صنعتی
  4. کنترل بارهای قدرت

کنتاکتورها به انواع مختلفی طبقه بندی می شوند و در حالی که کاربردهای بی شماری برای کنتاکتورها وجود دارد، موارد زیر برخی از رایج ترین آنها هستند:

  1. استارت موتور
  2. سوئیچینگ بانک های خازن
  3. کنترل روشنایی

نمایندگی اشنایدر، عرضه کننده رسمی محصولات اشنایدر الکتریک در ایران

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *