یکی از مهم ترین عوامل در بروز آسیب های مختلف مانند برق گرفتگی، آتش سوزی و … در مکان های مختلف عدم رعایت نکات ایمنی و توجه به الزاماتی است که برای برق رسانی به این مناطق وجود دارد.
تعدادی کلید خودکار برای محافظت از افراد در برابر خطر برق گرفتگی و جلوگیری از خطرات جریان نشتی الکتریکی استفاده می شود که یکی از آنها کلید محافظ جان است.
Residual Current Circuit Breakers (RCCB) یا کلید محافظ جان چیست؟
قطع کننده مدار جریان باقیمانده (RCCB) (که در ایران به اشتباه کلید محافظ جان نامیده می شود) کلیدی است که اگر جریان نشتی در مدار از مقدار از پیش تعیین شده فراتر رود، می تواند به طور خودکار عمل کند و جریان را قطع کند. قطع کننده های مدار جریان باقیمانده رایج به نوع ولتاژ و نوع جریان و نوع جریان به نوع الکترومغناطیسی و نوع الکترونیکی تقسیم می شوند.
قطع کننده های جریان باقیمانده برای جلوگیری از شوک الکتریکی به انسان استفاده می شود و باید با توجه به الزامات مختلف حفاظت تماس مستقیم و غیر مستقیم انتخاب شود.
قطع کننده های جریان باقیمانده از نوع ولتاژ در شبکه های برق ولتاژ پایین که نقطه خنثی ترانسفورماتور به زمین متصل نیست استفاده می شود. هنگامی که شخصی دچار شوک الکتریکی می شود، ولتاژ نسبتاً بالایی بین سیم نول و زمین ظاهر می شود که باعث عملکرد رله و خاموش شدن کلید برق می شود.
قطع کننده جریان باقیمانده جریان عمدتاً در سیستم توزیع ولتاژ پایین که در آن نقطه خنثی ترانسفورماتور به زمین متصل است، استفاده می شود. هنگامی که شخصی دچار شوک الکتریکی می شود، جریان نشتی توسط ترانسفورماتور جریان توالی صفر تشخیص داده می شود که باعث می شود رله عمل کند و کلید برق قطع شود.
نحوه عیب یابی کلید محافظ جان
برای اطمینان از سلامت وسایل برقی خود، همیشه سوئیچ ایمنی را عیب یابی کنید. تست RCD یا فیوز را می توان به روش های مختلفی انجام داد.
بررسی سلامت کلید محافظ جان با VT35
استفاده از دستگاه VT35 که یکی از معمولی ترین روش ها برای عیب یابی کلید محافظ جان است. این دستگاه به روشی ساده و کاربردی برای استفاده مهندسین ناظر و مجریان برق، جهت بررسی یا تعمیر ایرادات مدارهای الکتریکی ساختمان ساخته شده است و ممکن است با حداکثر دقت در زمان صرفه جویی کند. برای تایید صحت اتصالات و عملکرد کلید جریان نشتی باید تست فیوز ایمنی یا rccb انجام شود.
نحوه عیب یابی با VT35
دوشاخه را در پریز قرار دهید.
در نشانگر سمت راست می توانید فاز و صفر (LINE ACTIVE) را مشاهده کنید.
وضعیت های دیگر در پایین با نشانه های زیر نشان داده شده است.
در مورد حالت:
وضعيت روشن: Θ
وضعيت خاموش Ο: LED
پس از آن، دکمه تست را فشار دهید.
اگر یک، دو یا هر سه نشانه (o) خاموش هستند، از جدول زیر برای تعیین وضعیت خطای فعلی استفاده کنید:
روش ارزان تر برای تشخیص و عیب یابی
اگر به دنبال روشی ارزان تر برای این کار هستید، به شما پیشنهاد می کنیم این کار را انجام دهید. ابتدا دو عدد چراغ سیگنال تهیه نمایید. سپس این چراغ ها را به صورت موازی به یکدیگر ببندید. یعنی طوری که سیم فاز خروجی باشد و سیم نول ورودی.
در این صورت کلید محافظ جان شما این امر را به عنوان یک نشتی در نظر می گیرد و مدار را قطع می کند. اگر این کار را درست انجام دادید و کلید شما کار نکرد، به منزله خرابی یا وجود اشکال در دستگاه شماست.
امیدواریم از مقاله ما لذت برده باشید.
نمایندگی اشنایدر، عرضه کننده رسمی محصولات اشنایدر الکتریک در ایران
بیشتر ببینید:
انواع محافظ جان اشنایدر